همه ما بر این امر واقف هستیم که آسانسور ها از محبوب ترین وسایل حمل و نقل عمودی به شمار می روند، که در ساختمان ها نصب می شوند. اما آیا می دانید میزان ایمنی آسانسور چقدر است؟ یا این که برای ایمن نمودن سیستم آسانسور لازم است چه کاری انجام شود؟
در صورتی که به ایمنی سیستم های آسانسور توجه نشود، میتواند حوادث جبران ناپذیری را با خود به همراه داشته باشد. پس کسب اطلاع در خصوص عامل تاثیر گذار در ایمنی آسانسور امری لازم و ضروری جهت استفاده از این سیستم حمل و نقل آسان است.
با افزایش ارتفاع ساختمانها و سرعت آسانسور ها احتمال بروز خطرات ،سقوط و حوادث اجرای کار در ارتفاع نیز نسبت به سالهای گذشته افزایش یلفته است. این ارتفاع می تواند در روی زمین ، سطح زمین یا زیر سطح زمین باشد . همواره بعنوان یک نصاب باید به خاطر داشته باشیم که خطر در کمین است و حوادث ناگواری همواره سلامتی ما را در این صنعت تهدید می کند. لذا اولین قدم در عملیات نصب آسانسور را باید محکم برداریم.
یک مثل قدیمی است که همواره میگوید ، یک دست نصاب برای شرکت آسانسوری کار کند و دیگر دست او برای برای خودش .حادثه عبارتست از واقعه یا رویدادی برنامه ریزی نشده که انجام و پیشرفت طبیعی یک فعالیت را مختل می سازد.اصولا در شرکت آسانسوری افرادی که در حین کار مصدوم می شوند به جز خود شخص ، ذهن مدیران شرکت را نیز مشغول می کنند.
این مقاله را هم مطالعه کنید: بازرسی آسانسور صنعتی دارای چه مراحلی است
طی مطالعات صورت گرفته در مراکز تحقیقاتی از حوادث بیشمار در صنعت آسانسور 75% حوادث بدلیل عدم رعایت اصول ایمنی از طرف نصابان و 25% در اثر عدم کارایی قطعات و تجهیزات و بکارگیری آنها به شکل خطرناک است. موارد و کارهای ایمن که در ادامه توضیح داده میشوند بر اساس تجربیات، نکات و روش های ایمنی ذکر شده صرفا احتیاط معمولی ، بر گرفته از عقل سلیم برای جلوگیری از حوادث ،آسیب دیدگیها و بر طرف کردن خطرات نیستند ، بلکه روش های پیشنهاد شده ای هستند که میتوان به وسیله ی آنها کار را در حد ایمن و بطرز صحیح انجام داد.
بنابراین دلایل ایمنی را می توان به موارد زیر خلاصه کرد:
- حفظ سلامت خود و همکاران
- ایمنی کارگاهی ،حفاظت ها ، کار با تابلو برق ، نحوه ی قطعات انبار شده در کارگاه
- ایمنی در حال نصب قطعات شامل ریل گذاری ،درب گذاری، و دیگر عملیات کارگاهی
- ایمنی در محل قطعات مانند حمل موتور آسانسور و کابین به داخل چاه
- رعایت ایمنی در استفاده از ابزارآلات خطرناک مانند سنگ فرز،دستگاه جوشکاری ، تیفور، جرثقیل ، و قلاب های محوری و دیگر ابزار.
جهت ایمنی کارکنان و نصابان در اجرای عملیات نصب آسانسور و موارد عمومی زیر پیشهاد می شود:
- موارد عمومی در ایمنی کارکنان
- تجهیزات حفاظت شخصی و انفرادی
- لباس کار مناسب
- کفش کار مناسب
- کلاه ایمنی مناسب
- عینک حفاظتی
- دستکش کار مناسب
- رعایت نکات اساسی در جلوگیری از خطر سقوط (پرت شدگی)
- جلیقه ی ایمنی
- موانع و نرده های حفاظ
- کابین های مجازی و وسایل دیگر در چاه آسانسور
- سکو های متحرک
- داربست
- نردبان های قابل حمل
توصیه های مهم ایمنی آسانسور برای جلوگیری از خطر
از میان توصیه های ایمنی سیستم آسانسور می توانیم به موارد زیر اشاره نماییم:
• رعایت استاندارد های آسانسور در هنگام نصب
• سرویس و تعمیر خرابی آسانسور به موقع
• استفاده از تکنسین های ماهر برای تعمیرات
• استفاده از آسانسور های درست و اصولی
• رعایت اصول ایمنی آسانسور در زمان بروز حادثه
بدون شک هر یک از این توصیه ها اگر به درستی رعایت شوند، می توانند ایمنی سیستم آسانسور را به همراه داشته باشد. ما در این مطلب به بررسی تک تک این توصیه ها خواهیم پرداخت.
معمولا بررسی ایمنی و استاندارد سازی آسانسور تنها توسط مهندسین ناظر صورت می پذیرد. برخی از تجهیزاتی که در آسانسور استفاده می شود، لازم است که حتما استاندارد لازم را داشته باشند.
از جمله قطعاتی همچون ترمز ایمنی آسانسور، گاورنر یا کنترل کننده مکانیکی سرعت، ضربه گیرها، قفل درب، کابین، ریل، سیم بکسل و … .
زمانی که تمامی استاندارد های آسانسور رعایت شود، می توانید با اطمینان از آسانسور استفاده کنید.
معمولا تعداد کابل هایی که برای آسانسور استفاده می شود، بین 4 تا 8 کابل است. اما حتی اگر یک کابل از آسانسور متصل باشد، باز هم قادر خواهد بود وزن کابین را تحمل کند.
تعمیر و سرویس به موقع سیستم آسانسور
یکی دیگر از توصیه های مهم برای ایمن نمودن آسانسور، تعمیر و سرویس به موقع آن است. همانطور که میدانیم آسانسور توسط افراد بسیاری و به صورت تمام وقت مورد استفاده قرار میگیرد. از این رو استهلاک بالایی دارد. پس لازم است برای آن که ایمنی در آسانسور تضمین شود، به این مسئله بیشتر توجه نمایید.
اصولا سرویس آسانسور به صورت ماهانه انجام می شود. به همین دلیل اگر در طول یک ماه سیستم آسانسورها درگیر قطعات فرسوده یا معیوب شود، می توان با تعویض آن سیستم را ایمن نمود. حتی برخی از آسانسور های قدیمی را می توان با آسانسور جدید تعویض کرد.
رعایت اصول ایمنی در هنگام بروز حادثه
معمولا رعایت ایمنی آسانسور تنها برای پیشگیری از بروز آسیب صورت نمی پذیرد. بلکه لازم است در خصوص برخی اصول ایمنی در زمان بروز حادثه نیز اطلاعات داشته باشید. تا بروز حادثه را به حداقل برسانید. از جمله این آسیب ها می توانیم به ایجاد ضربه یا قطع شدن اعضای بدن، در اثر بسته شدن ناگهانی درب آسانسور اشاره نماییم.
پس برای این که از بروز چنین حوادثی پیشگیری نمایید، بهتر است از حرکت دادن دست و سر، پا و دیگر اعضای بدن خود در داخل کابین خودداری نمایید. زیرا این حرکات می تواند آسیب جدی به بدن شما وارد کنند.
درباره تفاوت آسانسور هیدرولیک و کششی چیزی میدانید؟
زمانی که در آسانسور گیر می افتید، یا درب اسانسور به هر دلیلی باز نمی شود، کافیست دکمه هشدار با تلفن اضطراری را به صدا درآورید.
پس از آن با آرامش در اسانسور بمانید. هرگز نگران این مسئله نباشید که ممکن است در اسانسور با کمبود اکسیژن مواجه شوید. زیرا سیستم آسانسور یک محیط کاملا بسته نمی باشد. تا زمان رسیدن گروه نجات، می توانید بی حرکت در آسانسور بمانید .
برای حفظ ایمنی آسانسور و خودتان هرگز تلاش نکنید از خروجی قسمت بالای کابین خارج شوید. زیرا این حرکت نه تنها شما را نجات نخواهد داد، بلکه ممکن است منجر به مرگ شما نیز شود. هرگز با هیچ اهرمی تلاش در باز کردن درب کابین آسانسور ننمایید. زیرا این حرکت نیز می تواند منجر به عدم حرکت آسانسور شده و نجات فرد را با سختی مواجه سازد.
در سه موقعیت سعی کنید از سیستم آسانسور استفاده نکنید. زمانی که سیستم با خرابی آسانسور و نقص فنی مواجه شده باشد، در ساختمان آتش سوزی رخ داده است، زلزله در حال وقوع است. هر یک از این اتفاقات ایمنی سیستم آسانسور را تهدید می کند. برای این که ایمنی را افزایش دهید، بهتر است این نکات را رعایت کنید.
تمام این موارد احتیاطی می تواند علاوه بر این که جان شما را نجات دهد، از بروز حادثه های دیگر نیز خودداری نماید. پس به آنها دقیق توجه نمایید. لازم به ذکر است مرجع ایمنی در صنعت آسانسور ایران سامانه مدیریت بازرسی آسانسور می باشد .